Noodklok aangepast paardrijden

Gepubliceerd op 4 november 2019 om 10:49

SPGF moet lessen schrappen door gebrek aan vrijwilligers.

Stichting Paardrijden Gehandicapten Flevoland (SPGF) geeft al sinds 1976 onafgebroken les aan ruiters met geestelijke en/of lichamelijke beperking in de manege aan de Zuid in Dronten. Er wordt les gegeven op de donderdagavond van 19-20 uur en op zaterdagmorgen van 9-10.30 uur in kleine groepjes van max. 5 of 6 ruiters. De begeleiding van ruiters met een beperking is intensief. Er zijn ruiters die zelfstandig rijden, maar vaak zijn er drie vrijwilligers nodig voor één ruiter. Ruiters die slecht kunnen lopen worden met een tillift op een paard gezet.
Gelukkig beschikt SPGF over een vaste kern vrijwilligers die al jaren elke week klaar staan om de ruiters te begeleiden. Maar na de zomervakanties zijn er ook altijd wisselingen in de begeleiding van de ruiters. Vrijwilligers gaan studeren of moeten werken. Nieuwe vrijwilligers zijn echter moeilijk te vinden. Het gevolg is dat er een wachtlijst is ontstaan van ruiters die graag willen rijden. Met name op de zaterdagmorgen is het probleem het grootst. Hier zijn minimaal zes vrijwilligers extra nodig. Kennis van paarden is fijn, niet echt noodzakelijk. Wel betrokkenheid met de ruiter. De vrijwilliger bouwt een band op met de ruiter en krijgt ook de liefde van de ruiter hiervoor terug. De blik op het gezicht van de ruiter van ‘kijk eens wat ik allemaal kan’ is gewoonweg onbetaalbaar.
Lijkt het je leuk om iets te betekenen voor je gehandicapte medemens en ben je 16 jaar of ouder, meld je dan aan als vrijwilliger. Je kunt een mailtje sturen naar info@spgf.nl. Ook kun je natuurlijk gewoon komen kijken op de lestijden in de manege. Mocht elke week een te grote belemmering zijn, dan is een keer per 14 dagen helpen ook een mogelijkheid.

Ook omroep Flevoland heeft aandacht geschonken aan de noodoproep. www.omroepflevoland.nl/nieuws/175445/gehandicapten-zitten-thuis-door-tekort-aan-vrijwilligers